Prajitura nascocita cu ciocolata

Ingrediente:

(8-10 portii)

240 gr unt nesarat, taiat in cubulete mici

265 gr ciocolata neagra (52% cacao) rupta in cubulete

95 gr ciocolata neagra (70% cacao) rupta in cubulete

290 gr zahar muscovado (ce este zaharul muscovado: Muscovado este un zahar de culoare brun inchisa care nu este introdusa in centrifuga si are cristale mult mai mici decat Turbinado. Extractul din trestia de zahar este incalzit pentru a se ingrosa si apoi evaporat la lumina soarelui dupa care este zdrobit. In acest fel, se pastreaza toate mineralele naturale.)

4 linguri de apa

5 oua mari

Un varf de sare

Cacao pentru pudrat

chocolatefudgecake1

Cum se face?

Preincalziti cuptorul la 170°C
Ungeti o forma cu diametrul de 20cm, cu unt si acoperiti baza si marginile cu hartie pentru copt.

Intr-un castron/craticioara rezistenta la caldura combinati ciocolata facuta bucatele cu untul taiat cubulete.

Separat, intr-o alta craticioara/tigaie pentru prajituri, amestecati zaharul muscovado cu cele 4 linguri de apa si puneti la foc mediu pana da in clocot, amestecand in continuu. Turnati sosul astfel obtinut peste untul amestecat cu ciocolata, amestecand pana ce se topesc. Adaugati pe rand, cate un galbenus de our, amestecand bine dupa fiecare pana se incorporeaza bine. Cand ati terminat de incorporat toate cele 5 galbenusuri, lasati bolul deoparte pana cand amestecul ajunge la temperatura camerei.

Intr-un alt castron bateti albusurile cu sarea pana obtineti o bezea ferma (dar nu uscata sau prea tare). Impartiti bezeaua in 3 parti egale. Folosindu-va de o spatula de cauciuc/silicon, adaugati in amestecul de ciocolata o treime din bezea. Amestecati bine asigurandu-va ca s-a incorporat complet. Apoi adaugati ce-a de-a doua treime din bezea, la fel amestecand bine pana la incorporarea totala. La fel procedati si cu ultima cantitate de bezea ramasa.

Turnati 2 treimi din aluat in forma deja pregatita si dati la cuptor pentru aprox. 40 min (cel mai sigur este oricum sa verificati cu o scobitoare, cand aceasta este curat putem scoate prajitura din cuptor). Scoateti tarta din cuptor si lasati-o afara pana se raceste complet. Nivelati suprafata prajiturii cu o spatula (fara sa va ingrijorati ca veti distruge crusta aceea de deasupra). Cand este nivelat adaugati si restul de aluat deasupra. Nivelati din nou suprafata si puneti prajitura inapoi in cuptor pentru inca 20-25 min. De data aceasta, cand vom face testul cu scobitoarea, aceasta trebuie sa aiba firimituri umede la scoatere.

Lasati sa se raceasca complet inainte sa incercati sa il scoateti din forma. Inainte sa serviti pudrati cu cacao.

Pofta buna!!!

 

Reteta preluata de pe http://notsohumblepie.blogspot.ro

Leave a comment